Jelentkezzen hallásvizsgálatra


Jelentkezzen vizsgálatunkra, hogy időben fény derüljön a hallásproblémáira. Kérjük, jelölje meg, hogy telefonon vagy emailben fogadná kollégánk időpont egyeztetésre irányuló megkeresését.





×
2013.01.01 Danavox hírek

Megszorítás a hallókészülék támogatásban

Megszorítás a hallókészülék támogatásban

A SINOSZ képviseletében dr. Kósa Ádám országos elnök és Nyírő Zsoltné, a Rehabilitációs Iroda vezetője 2006. november 16-án a 19/2003-as ESzCsM rendelet módosításával kapcsolatban tartott szakmai konzultációt dr. Horváth Ágnes államtitkár asszonnyal.
 

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége szakértői munkacsoport segítségét kérte a megbeszélésre, hogy még felkészültebben és hatékonyabban tudja képviselni a hallássérültek érdekeit. A munkacsoport tagjai olyan, a hallásgondozás területén dolgozó szakemberek voltak, akik eddigi munkájukkal elismerést vívtak ki a gazdasági, műszaki, orvosi és akusztikai szakterületen.

Dr. Horváth Ágnes államtitkár asszony segítőkészen és pozitívan fogadta a SINOSZ és a munkacsoport javaslatait a 41/2006-os EüM rendelettel kapcsolatban. A megbeszélés témája volt az előbb említett rendelet szerinti 85%-ról 50%-ra csökkentett hallókészülék támogatás, valamint az energiaforrások (elemek) finanszírozásának megszüntetése. Szóba kerültek az új rehabilitációs eszközök listára kerülésének lehetőségei és a hallásgondozással kapcsolatos szolgáltatások jövője és minőségének további javítása is.

A SINOSZ és a munkacsoport kiemelt javaslata a hallásjavító eszközök (analóg és digitális) egységes, 70%-os támogatása, valamint az energiaforrások támogatásának visszaállítása volt.

Az államtitkár asszony pozitív hozzáállása ellenére sem tudott azonnali segítséget felajánlani vagy megoldást javasolni a felvetésre, de nem zárkózott el a további tárgyalásoktól az ügyben. Ezen kívül ígéretet tett a jövő évi támogatás újraértékelésére a megszorító intézkedések bevezetése ellenére.

Mivel a 41/2006-os rendelet a Magyar Közlöny november 13.-i számában hivatalosan is kihirdetésre került, és december 1.-től alkalmazandó, ezért a decembertől leadott hallókészülék megrendeléseket csak 50%-ban támogatja ezentúl a Társadalombiztosító. Ezt követően azok a hallókészülék viselők, akik elmúltak 18 évesek, már csak teljes (támogatás nélküli) áron juthatnak hozzá a hallókészüléket működtető elemekhez.

2006. december

Vissza


Jelentkezzen hallásvizsgálatra

Jelentkezzen vizsgálatunkra, hogy időben fény derüljön a hallásproblémáira. Kérjük, jelölje meg, hogy telefonon vagy emailben fogadná kollégánk időpont egyeztetésre irányuló megkeresését.